Tiens

ANTILIPIDNI ČAJ

ANTILIPIDNI ČAJ obnavlja strukturu endotela zidova krvnih sudova, harmonizuje procese razmene, čisti zidove krvnih sudova, popunjava krv, istiskuje vlagu, pokreće Či energiju.

Sastav:6 vrsta zelenog čaja, listovi lotosa, senino seme, koren troskota posle specijalne obrade, listovi petolisne ginosteme, vodena bokvica, kora od mandarine.

40 kesica 

(1 kesica= 0,5 litara čaja)

Delovanje na organizam:

 1. Normalizuje razmenu masti u organizmu, smanjuje nivo lipida u krvi, izbacuje holesterol nagomilan na zidovima krvnih sudova, poboljšava njihovu elastičnost, reguliše pritisak, poboljšava rad srca, jetre, bubrega,
 2. Poboljšava vid, funkciju organa za varenje i slezine,
 3. Smanjuje povišenu temperaturu, nervnu napetost usled stresova, krepi organizam preko dana tako što ga snabdeva energijom koja nastaje sagorevanjem masti, noću poboljšava san,
 4. Kod različitih oboljenja sistema organa za varenje i jetre, naročito kod hroničnih zatvora,
 5. Smanjuje višak telesne težine,
 6. Ima antioksidantna svojstva,
 7. Izbacuje toksične materije iz organizma,
 8. Otklanja sindrom mamurluka.

Delovanje pojedinačnih sastojaka:

Zeleni čaj (šest vrsta) normalizuje funkcije centralnog nervnog sistema, otklanja sindrom mamurluka, ima antioksidantsko dejstvo, deluje antipiretički kod prehlade, odličan je „čistač“ krvnih sudova, suzbija nastanak ćelija raka.

Listovi lotosa jačaju i čiste slezinu, hrane bubrege, srce, umiruju duh. Blagotvorno deluju na metabolizam lipida u krvi, regulišu nivo tečnosti u organizmu, olakšavaju disanje i snižavaju arterijski pritisak.

Senino seme poboljšava vid, vlaži creva, poboljšava varenje, normalizuje stolicu, olakšava izbacivanje fekalija, stimuliše izlučivanje žuči, reguliše rad jetre i smanjuje stvaranje gasova, koji nastaju kao posledica nepravilne ishrane.

Troskot popunjava seme i krv, jača bubrege i daje kosi crnu boju.Koristi se kod hipertenzije, koronarne bolesti, povećane masnoće, vrtoglavice, zujanja u ušima, pojave tačaka pred očima, osećaja slabosti u lumbalnom predelu, kolenima, daje novu energiju, poboljšava razmenu materija, jača imunitet, polnu aktivnost i poboljšava stanje kose.

Petolisna ginostema sadrži u sebi 84 vrste saponina koji predstavljaju univerzalne adaptogene. Resorbuje upale, izbacuje otrove, ublažava kašalj i rastvara sluz.

Vodena bokvica otklanja vlažnost putem mokraće.Koristi se kod otoka, proliva, belog pranja, pojave sluzi.

Kora od mandarinepokreće Či, normalizuje srednji grejač, otklanja vlažnost i sluzi,zastoj Či u slezini i želucu, podrigivanje, mučnine, povraćanje, zadržavanje mutne vlage u srednjem grejaču, usled čega dolazi do nadimanja u stomaku, osećaja nelagodnosti, pojave retke stolice i debelih masnih naslaga na jeziku, nagomilavanja sluzi i vlage u plućima.

Antilipidni čaj – normalizuje „Jin-Jang“ energije u kanalima debelog creva (od 5-7 časova), želuca (od 7-9 časova), tankog creva (od 13 –15 časova), mokraćne bešike (od 15-17 časova) i bubrega (od 17-19 časova).

Uzimanje čaja od 5 do 7 časova ujutru doprinosi oslobađanju od zatvora, nadutosti u stomaku, napetosti u vratno-potiljačnom delu kičme, otklanja zapaljenja u traheji, krajnicima, grlu, leči drhtavicu i temperaturu.

Uzimanje čaja u periodu od 7 do 9 časova ujutru pomaže da se oslobodite podrigivanja, otklonite bolove u želucu i glavobolje, otok na licu, zapaljenske procese kod sinusitisa, artritisa skočnog zgloba.

Uzimanje čaja u periodu od 13 do 15 časova može da pomogne da se lišite bolova u donjem delu stomaka, grčeva u vratnim mišićima i u potiljku, bolova sa zadnje strane ramenog pojasa i podlaktice, otklanja spazam u grlu, vrtoglavicu, pomaže kod poremećaja metabolizma kalcijuma, masti i ugljenih hidrata i bolova u srcu.

Uzimanje čaja u periodu od 15-17 časova može da dovede do prestanka učestalog mokrenja, otklanjanjanja spazma mokraćne bešike, napetosti u leđnim mišićima, bolova u čeono-potiljačnom delu i bolova u očima.

Uzimanje čaja u periodu od 17-19 časova pomaže bubrezima da pročiste krv, da izbace otrovne materije koje izazivaju otoke u tkivima što zadržava energiju, zbog čega nestaju bolovi u predelu krsta, suvoća u ustima, zapaljenski procesi u mokraćnoj bešici, nepravilan rad želuca, upale polnih organa, svrab, nesanica i slabljenje nervnog sistema.

Primenjuje se kod:

 • Ateroskleroze krvnih sudova, ishemijske bolesti srca, hipertenzije, vegetativno-vaskularne distonije,
 • Oboljenja organa čula vida,
 • Velikih psihičkih i fizičkih opterećenja, u cilju poboljšanja opšteg subjektivnog stanja i stanja nervnog sistema,
 • Respiratornih oboljenja, gripa i angine,
 • Hepatitisa i ciroze jetre,
 • Poremećaja energetskog balansa u programima za korekciju telesne težine,
 • Dijabetesa melitusa, kao pomoćno sredstvo,
 • Sindroma mamurluka i pijanstva,
 • Sindroma hroničnog umora,
 • Hroničnih oboljenja sistema organa za varenje.

Način primene:

Čaj preliti toplom (80°C) vodom, poklopiti da ne ispare etarska ulja, ostaviti da stoji 7 do 14 minuta.

Čaj se pije do 18h. Kod normalnog i povišenog pritiska 20-30 minuta pre jela piti topao čaj. Kod niskog pritiska između obroka piti hladan čaj. Čaj treba piti polako, u malim gutljajima. Ne treba ništa dodavati u čaj (limun, šećer, med itd.). Ponekad se posle 20-30 minuta oseti pospanost – u tom slučaju možete malo da prilegnete.

Ne preporučuje se uzimati ga duže od 2 meseca, jer tada dolazi do izlučivanja magnezijuma iz organizma, što dovodi do pospanosti, smanjene sposobnosti za rad i slabijeg pamćenja. Ukoliko želite da ga koristite za unutrašnju upotrebu, ne preporučuje se da ga ponovno kuvate, jer tada već čaj delimično menja hemijski sastav.

Za lokalnu i spoljnu upotrebu:

1) U kozmetologiji: Posle kuvanja, kesicu čaja možete osušiti i ako je potrebno, ponovo je iskoristiti za spoljnu upotrebu kao tonik za lice. Možete otvoriti kesicu, popariti sadržaj kesice i stavljati na lice u vidu tople maske 10-15 minuta 1-2 puta u toku nedelje. Takođe, od čaja možete napraviti ledene kockice i njima čistiti lice 1-2 puta na dan.

2) U ginekologiji: Dobro antiinflamatorno dejstvo imaju vaginalne kupke od čaja i ispiranje kod kolpitisa i erozije grlića materice. Da bi ste čaj koristili u te svrhe, neophodno je da 1 kesicu prokuvate u 1/2-1 litar vode i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Treba ga koristiti odmah, najbolje uveče, 10 dana. Kasnije proceduru treba sprovoditi u preventivne svrhe 2 puta nedeljno redovno.

Doziranje: U starijim godinama i kod teških hroničnih oboljenja neophodno je početi sa uzimanjem manjih doza tokom 7 dana, u zavisnosti od toga kako se osećate. Zato kesicu treba da podelite na 4 dela i 1/4 kesice preliti 1 čašom tople vode. Svakih 7 dana treba postepeno povećavati koncentraciju čaja, sve dok ne dođete do doze 1 kesica na 1 čašu vode. Ukoliko je poremećena razmena masti i kod uričke dijateze, osobama preko 60 godina i deci u uzrastu od 12-16 godina preporučuje se da uzimaju minimalne doze od 1/2 kesice sa 0,5-1 lit. vode u dužem periodu, jer kod manjih doza treba produžiti trajanje terapije.

Trajanje programa: 2-3 meseca.

Broj kura godišnje– 3 kure.

Pakovanje: 40 kesica.

 

Biocink

Sastav: Cink-laktat 2%, belance kokošijeg jajeta u prahu i drugo.

 

 

Svojstva:

Cink, koji učestvuje u preko 80 metaboličkih procesa organizma, predstavlja neophodnu materiju za njegov razvoj, genetsko nasleđivanje, nervni sistem, imunitet, endokrini sistem i druge fiziološke procese.

Cink je neophodna komponenta za preko 200 vrsta enzima u organizmu. Nedostatak cinka u organizmu negativno utiče na funkcionisanje raznih sistema, zato se cink naziva „cvetom života“.

Medicinska istraživanja potvrđuju da je pojava genetskih grešaka i nakaznosti u direktnoj vezi sa nedostatkom cinka u organizmu. Zato žene u trudnoći posebnu pažnju moraju da obrate na konzumiranje namirnica koje sadrže cink.

Cink učestvuje u procesima deobe, razvoja, rasta i regeneracije ćelije. Mehanizam razmene cinka u mozgu kontroliše hipokampus. Nedostatak cinka može dovesti do usporavanja procesa rasta kod dece, kašnjenja u razvoju, kao i do nepotpunog razvijanja skeleta. Istovremeno nedostatak cinka pogubno deluje na intelektualni razvoj dece, dovodi do smanjenja radne sposobnosti. Osim toga, cink pomaže povećanju imuniteta kod dece, a takođe čuva i jača vid.

Jedan od uzroka muškog steriliteta je nedostatak cinka u organizmu, direktno deluje na razvoj polnih žlezda i kvalitet sperme kod muškaraca. Najnovija istraživanja su pokazala da hipokampus u mozgu kontroliše procese više nervne delatnosti, razvoj govora, mišljenja i pamćenja.

Cink-laktat je forma koja se najlakše apsorbuje. Ukupna količina cinka u ljudskom organizmu iznosi 1400-2400 mg. Visoka koncentracija cinka se nalazi u hipofizi, pankreasu (naročito u ćelijama), mrežnjači oka, polnim žlezdama, jetri, skeletu, noktima, kosi. U krvi se cink nalazi uglavnom u eritrocitima (do 80%), a unutar ćelije – u jedru i mitohondrijama. U koštanom tkivu sadržano je do 20% ukupnog cinka, pri tome brzina uključivanja cinka u koštano tkivo je veća nego kod kalcijuma, u kostima se cink zadržava znatno stabilnije nego u mekim tkivima.

Funkcije cinka u organizmu:

 1. Fermentativna: Stvaranje nukleinskih kiselina, obezbeđivanje deobe, rast ćelija i regeneraciju tkiva, naročito kolagenih vlakana i skeleta. Aktivno utiče na imunitet, obezbeđujući sintezu imunoglobulina.
 2. Neophodan je za normalno funkcionisanje: Hormona hipofize, koji su odgovorni za rast i razvoj organizma, pankreasa, koji obezbeđujuje aktivnost insulina, semenika i prostate, koji utiču na normalan polni razvoj i seksualnu aktivnost (bez cinka sperma ima slabe karakteristike).
 3. Normalizuje metabolizam masti, sprečava masnu distrofiju jetre.
 4. Neophodan je u procesu stvaranja krvi.
 5. Čuva i poboljšava vid.
 6. Predstavlja strukturni element epitelnih ćelija sluzokože, naročito u usnoj duplji, koži, kosi i noktima. Utiče na čulo ukusa i apetit.
 7. Neophodan je za normalan razvoj koštanog skeleta i regeneraciju tkiva, normalizuje šećer u krvi, aktivira rad velikog mozga, deluje kao element neophodan imunom sistemu, usporava procese starenja.
 8. Obavezan je za normalan rast kože, kose i noktiju, za lečenje rana i opekotina. Sprečava opadanje kose i ćelavost, koristi se za lečenje akni. Učestvuje u stvaranju belančevina i nukleinskih kiselina (genetski ćelijski materijal).

Dnevne potrebe za cinkom: kod dece od 1-5 god. – 10 mg, od 6-10 god. – 12 mg, kod dece od 11-17 god. i odraslih – 15 mg, kod trudnica – 22 mg, kod dojilja – 25 mg.

Dnevni unos cinka je 15 mg za muškarce, 12 mg za žene. U slučaju bolesti potrebno je uneti do 25 mg.

Neophodan je dodatni unos cinka za: Vegetarijance, decu predškolskog uzrasta koja se loše hrane, osobe koje pate od hroničnih oboljenja, koje uzimaju alkohol i narkotike, kod dugotrajnih stresova, osobe koje su imale skoru hiruršku intervenciju, povrede i opekotine, osobe koje duže uzimaju diuretike, osobe koje pate od hronične dijareje.

Kod dugotrajnog uzimanja cinka treba uzimati i 2-3 mg bakra na dan.

Najčešći simptomi nedostatka cinka u hrani (u hrani preovlađuju pšenični proizvodi, gde ima mnogo fitinske kiseline koja sprečava apsorbovanje cinka iz creva u krv), kao i kod poremećaja apsorbovanja i izlučivanja cinka iz organizma su:

 • Slaba polna aktivnost kod muškaraca (može da bude uzrok muškog steriliteta),
 • Slabljenje vida, naročito u sumrak, pojava kratkovidosti,
 • Česte prehlade, naročito kod starijih ljudi,
 • Nedostatak cinka dovodi do slabljenja čula ukusa, gubitka apetita,
 • Krta kosa i nokti,
 • Poremećaj razmene masti,
 • Srčane bolesti,
 • Poremećaji nervnog sistema, povrede mozga,
 • Slabo zarastanje rana,
 • Alergija na hranu,
 • Sindrom hroničnog umora,
 • Osteoporoza,
 • Patološka stanja žlezda sa unutrašnjim lučenjem, timusa i epitelnih ćelija kože,
 • Usled nedostatka cinka deca zaostaju u rastu, javljaju se oboljenja kože s pojavom gnojnih čireva, opada kosa, često dolazi do pojave aftoznih promena u usnoj duplji, na jeziku, desnima, oko noktiju, zastoj u polnom razvoju.

 

Indikacije za primenu kod prevencije oboljenja i kao opšte lekovito sredstvo:

 • Kod povećanih intelektualnih i fizičkih napora,
 • U periodu polnog sazrevanja dečaka,
 • Za prevenciju kratkovidosti i slabljenja oštrine vida,
 • Za normalizaciju težine (kod gojaznosti i nedovoljne težine),
 • Stresne situacije,
 • Suva koža, krta kosa i nokti,
 • Nesanica, vrtoglavica, loše pamćenje,
 • Opšta iscrpljenost, pospanost, razdražljivost.

 

Indikacije za primenu kod bolesti u sklopu medikamentne terapije:

 • Metabolički sindrom,
 • Muški i ženski sterilitet zbog nedostatkom cinka i smanjenje polne aktivnosti,
 • Dijabetes, uključujući i insulin zavisni,
 • Katarakta, dijabetička retinopatija,
 • Sindrom hroničnog umora,
 • Disfunkcija štitaste žlezde,
 • Kod oboljenja sistema organa za kretanja, uključujući artritis, artrozu itd,
 • Alergija,
 • Kod kožnih oboljenja (dermatitis, akne, ćelavljenje),
 • Trofički čirevi,
 • Prostatitis i adenom prostate,
 • Vertebrogena oboljenja perifernog nervnog sistema,
 • Migrena,
 • Poliradikuloneuropatija,
 • Autoimuna oboljenja (sklerodermija, reumatoidni artritis i dr.).

 

Način primene: Uzimati za vreme maksimalne aktivnosti meridijana bubrega od 17 do 19 časova ili trostrukog grejača od 21 do 23 časa, popiti sa 1 čašom mlake vode.

Doziranje:

– Deca do 10 godina: po 1-2 kapsule na dan,

– Deca do 14 godina: po 2 kapsule na dan,

– Odrasli: po 3-6 kapsula na dan.

Pakovanje: 60 kapsula

 

Spirulina

Selen u izbalansiranoj formi, amino-kiseline, linolna kiselina.

Delovanje:
Spirulina
 je modrozelena mikroalga. Sadrži snažnu kombinaciju supstanci važnih za organizam čoveka, uključujući i amino-kiseline. Neke od njih su izuzetno retke i praktično se ne mogu naći u hrani biljnog porekla.

Po sadržaju hranljivih supstanci 1 gr spiruline odgovara 1 kg različitog povrća.

Spirulina je veoma bogata belančevinama. 100 grama praha spiruline sadrži 60-70 grama belančevina, što je 3 puta više od soje. Belančevine spiruline ljudski organizam veoma lako usvaja. Koeficijent usvajanja dostiže 65-80%, dok se proteini  soje usvajaju  samo 40%. Spirulina sadrži 18 vrsta amino-kiselina potrebnih čoveku, od toga 8 koje ne mogu da se sintetišu u ljudskom organizmu.

Spirulina sadrži mnoštvo neophodnih minerala i mikroelemenata: Gvožđe, kalcijum, natrijum, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, cink, fosfor, selen, razne vrste vitamina, karoten, nukleinsku kiselinu, nuklein, V-linoleinsku kiselinu, holinestarazu, plavi algin, poliozu, manitol, hlorofil, fenol, enzime i druge aktivne materije.

TIENS SPIRULINA Tianshi proizvod

TIENS SPIRULINA Tianshi proizvodi2) Poliozo iz spiruline pomaže da se ublaže oštećenja ćelija usled zračenja, povećava razmnožavanje ćelija koštane srži radi povećanja imuniteta ljudi. Korišćenjem dodataka ishrani koji sadrže spirulinu može se poboljšati opšte stanje.

3) Gama-linoleinska kiselina iz spiruline stvara prostoglandin i na taj način reguliše krvni pritisak, pomaže razmnožavanje ćelija, sprečava razne vrste zapaljenskih procesa, kardiološka oboljenja i dijabetes. U jednom naučnom referatu, japanski naučnici su rekli da kod teških oblika dijabetesa, posle uzimanja spiruline u trajanju od 8 nedelja, nivo šećera se smanjio do nivoa koji imaju pacijenti sa lakom formom oboljenja. U tom referatu je rečeno da u Japanu veliki broj ljudi konzumira spirulinu, 45% njih prevenira razne bolesti, a 25% ljudi na taj način leči dijabetes melitus.

4) Enzimi i druge aktivne materija spiruline mogu da ubrzaju proces lečenja povreda i metaboličkih procesa na koži, kao i da se spreči keratoderma.

5) U 100 g praha spiruline nalazi se 50 mg B-karotena koji se transformiše u vitamin A, što sprečava oboljenja kao što je kokošije slepilo, pomaže razvoj sistema za rast i razmnožavanje. Nedostatak vitamina A dovodi do nastanka grube kože, do skleroze rožnjače i rožnate keratoze usana.

6) Spirulina sadrži određenu količinu cefalotin-sulfata i glukolipida. Medicinski stručnjaci smatraju da te materije mogu biti sredstvo za borbu protiv SIDE.

7) Spirulina snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, pa zbog toga može da leči i sprečava sklerozu aorte u slučaju koronarne bolesti srca, usporava proces starenja, obnavlja izgubljenu aktivnost holinesteraze, održava normalne fiziološke funkcije.

***********************************************************************

Za fizički slabe ljude koji često poboljevaju, ljude sa oslabljenim imunitetom, one koji pate od gladi za kiseonikom, a posebno za ljude koji nisu dobrog zdravlja, spirulina je veoma dragocena. Dodavanje spiruline u hranu u dužem vremenskom periodu ne izaziva uzgredna dejstva. Još jednom treba reći da je spirulina izuzetno bogata hranljivim materijama.

,Spirulina „Tianshi“ se pravi od divlje alge iz jezera Cinhaj (provincija Junan u Kini). Na tom jezeru nikada nije korišćen čamac sa motorom kao prevozno sredstvo, tako da su uslovi u kojima se gaji ova sprrulina više nego idealni sa aspekta ekologije.

Spirulina obrazuje spiralna vlakna, sadrži 65% dragocenih belančevina u čijem se sastavu nalazi 18 amino-kiselina, od kojih se 8 ne sintetišu u organizmu čoveka i zbog toga se nazivaju nezamenljivim. Ona poboljšava metabolizam, jača imunitet, reguliše nivo šećera u krvi, holesterola i triglicerida. Predstavlja dobar izvor hranljivih vlakana, koja doprinose izlučivanju toksičnih materija, viška masti i produkata nastalih kao posledica razlaganja materija.

Korišćenjem ovog preparata poboljšava se vid, stanje kože, kose, organizam se podmlađuje, jača se nervni sistem i povećava vitalnost. Upotreba preparata obogaćuje dnevni obrok dragocenim sastojcima.

Primena spiruline se preporučuje u periodu rehabilitacije, ako nema kontraindikacija za konzumiranje proteinske hrane.

Primena:

 • Osobe sa slabijom ishranom koje se često prehlađuju, fizički slabije osobe,
 • Za prevenciju ateroskleroze krvnih sudova i ishemijske bolesti srca,
 • Za čišćenje organizma, smanjenje telesne težine i prevenciju raka creva,
 • Kod hroničnih upala,
 • Protiv kokošijeg slepila,
 • Za prevenciju asiderotične i maligne anemije,
 • Kod kožnih patologija, kada koža postaje suva i gruba,
 • Kod dugotrajnog zapaljenja sluzokože očiju i očnih kapaka,
 • Maska za lice: Nekoliko kapsula spiruline izmrviti i preliti s vodom (30 ml) i ostaviti na licu 20 minuta, isprati mlakom vodom. Ova smesa se može koristiti za lečenje akni i bubuljica, tako što se stavi na sve obolele delove, ostavi 20 minuta i zatim ispere mlakom vodom.

Način primene:

 1. Za unutrašnju primenu:

Preparat treba uzimati za vreme aktivnosti meridijana onog organa na koji želite da delujete. Možete da ga uzimate između obroka ili da njime zamenite jedan obrok.

 1. Za lokalnu i spoljnu primenu:

1) U kozmetologiji: Može da se koristi kao maska za lice. U te svrhe je najbolje da kao podlogu uzmete umućeno belance, mileram, samlevene ovsene mekinje ili razne vrste gline (ružičasta, plava, bela), dodati prethodno prah 3-4 kapsula spiruline, sve dobro promešati dok se ne dobije kašasta masa, u smesu treba postepeno dodavati 1-2 čajne kašičice „Antilipidnog čaja” ili „Čaja za mršavljenje“. Nežnim pokretima naneti masku na lice i ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Isprati mlakom vodom i staviti kremu. Poželjno je da takvu masku stavljate 2-3 puta nedeljno jedan do dva meseca.

2) U dermatologiji: Prah 2-3 kapsule pomešati sa „Antilipidnim čajem“ dok ne dobijete gustinu pavlake, staviti na obolelu površinu i ostaviti da odstoji 10-20 minuta. Zatim isprati čajem.

Sastav: Prirodna spirulina u prahu – 97% dekstrin.

Doziranje:

– Deca od 2 do 7 god.: 1 kapsula 1 put dnevno sa hranom,

– Deca od 7 do 12 god.: 1 kapsula 2 puta dnevno,

– Deca od 12 do 14 god.: 2 kapsule 2 put dnevno,

– Odrasli 4-6 kapsula dnevno.

Trajanje programa: 1-3 meseca.

Pakovanje: 100 kapsula.

 

 

 

Kordiceps

Više od 1200 godina u Kini se primenjuje kordiceps kao sredstvo za preventivu zdravlja. Pre mnogo vekova Kinezi su kordiceps smatrali za božje čudo, talisman. Kineski lekari su govorili da kordiceps pomaže ljudima u rešavanju mnogih zdravstvenih problema.

Kordiceps uspeva u visokim brdima Kine: U provincijama Sičuanj, Junjnanj, Cinhaj i Tibet.

Kordiceps uspeva u visokim planinama na visini od 3500 m nadmorske visine. Larva kordicepsa ima natprirodnu sposobnost preživljavanja, hrani se korenjem planinskih biljaka. U toku dvogodišnjeg razvoja pod zemljom larva kordicepsa podnosi dugo gladovanje, hladnoću i nedostatak kiseonika. Telo kordicepsa bogato je hranjivim materijama i specifičnim biološkim komponentama koje se nalaze u biljkama visokih planina.

Sastav: fermentisani micelijum kordicepsa u prahu (100%).

Kordiceps je postao dobitnik velikog broja nagrada nagrada. 2000. godine dodeljeno mu je zvanje najboljeg proizvoda. Kineski Komitet za kvalitet ga je posebno nagradio. Mnogi zapadni naučnici i herbalisti sa Istoka slažu se da je Cordyceps sinensis najpotentnija lekovita biljka na svetu.

 

Sastav: Fermentisani micelijum kordicepsa, adenosin, manitol

Pakovanje: 100 kapsula

 

Kordiceps je parazit i kod životinja i kod biljaka.
Kada se u telu kordicepsa razviju spore, ciklus se nastavlja. Specifičnost ovih spora je u tome što osete na daljini i do 10 metara kretanje insekta i kao neka krstareća raketa izleću iz tela gljive i sa punom preciznošću pogađaju gusenicu i naseljavaju je. Spora rastvara oklop gusenice i zauzima svoje mesto čekajući svoj trenutak za nastavak života i tako u krug stotinama miliona godina, neprekidno.Zanimljivo je da se gusenica, i pored toga što je u njoj spora kordicepsa, sasvim normalno kreće, normalno se hrani i normalno zavlači u zemlju pred zimu kao programirani rezervoar hrane budućem kordicepsu koji će se zahvaljujući njoj i razviti.Micelijum gljive koji je prorastao u telu gusenice ne dozvoljava bakterijama da vrše svoju ulogu razgradnje. Micelijum je do poslednjeg nanomikroma popunio unutrašnjost tela gusenice i tako sam po sebi predstavlja izvor snage i moći pa je u medicinske svrhe ovako upakovan kordiceps pravo blago. Kordiceps ima prijatan aromatičan miris i veoma prijatan specifičan ukus.Kineski carevi su sa velikom pažnjom ispitivali ovaj Božiji dar i smatrali su da je kordiceps nastao zbog njih, da bi im omogućio dugovečnost i života i vladavine.Kordiceps poseduje silinu antioksidansa jer u sebi ima ogromne količine betakarotina, vitamina E i C, minerala-selena i cinka, ubihinona (koenzim Q10), imunomodulirajućih polisaharida i drugih supstanci. Kordiceps sa svojim sastavom delujući na epifizu podstiče proizvodnju melatonina, univerzalnog antioksidanta sa moćnim delovanjem protiv nastanka i suzbijanju ćelija raka.U kordicepsu se nalazi 77 mikro i makro elemenata, više od 80 tipova fermenata, nezamenljive aminokiseline, nezasićene masne kiseline i td. Tu su prisutni jednako vitamini i minerali neophodni za čovekovo zdravlje.Uzimanjem ovih preparata u bilo kojoj količini nije štetno. Čovek se ne može predozirati kada koristi preparate sa kordicepsom. Brz i odmah vidljiv efekat lečenja je upravo posledica sinergizma preparata. Američka farmacija je uspela da iz kordicepsa izdvoji unikatne supstance kao što je kordicepin, kordicepska kiselina, adenozin, adenin, itd. Sve ove materije imaju silnu moć jačanja imuniteta ljudi.Sportisti su počeli da ga koriste nakon publiciteta izazvanog uspehom kineskog ženskog lakoatletskog tima na Kineskim državnim igrama 1993. Na tom takmičenju oboreno je 9 svetskih rekorda, i to sa zapanjujućom razlikom u odnosu na prethodne! Isprva su sportski zvaničnici sumnjali na korišćenje droga koje dovode do poboljšanja rezultata, sve dok trener nije otkrio da je tajna uspeha u Kordicepsu koji je davao članicama tima! Istraživanja su nedavno potvrdila da korišćenje Kordicepsa povećava nivo ATP-a u ćeliji (Guowei, 2001), kao i potrošnju kiseonika (Jia – Shi Zhu, 2004).Uticaj Kordicepsa na ćelije raka
Jedna od najvećih koristi od Kordicepsa jeste potencijal ove pečurke kao izvora novih lekova protiv malignih oboljenja. Sve veći broj onkologa širom sveta preporučuje i koristi Kordiceps kao dodatak hemioterapiji, radijaciji i ostalim konvencionalnim i tradicionalnim metodama lečenja raka. Pokazao je izvanrednu sposobnost ne samo u sprečavanju rasta, u nekim slučajevima čak i uništavanju određenih vrsta tumora, već i kao sredstvo pomoću kojeg imuni sistem i celo telo mogu da se održe jakim i vitalnim, dok mu istovremeno prete efekti hemoterapije i radijacije. Njegovo delovanje pomaže organizmu da efikasnije raspolaže resursima imunološkog sistema u slučaju stresa koji preživljava prilikom napada raka, i omogućava mu da prepozna, iskoreni i spreči abnormalije i bolest, i na lokalnom, i na nivou sistema.Pored dobro poznate imuno-modulacije koju izazivaju jedinjenja polisaharida, postoje i dokazi o još jednom mehanizmu kada je u pitanju dejstvo Kordicepsa na tumore. To je povezano sa strukturom nekih od izmenjenih nukleotida koje sadrži ova gljiva, a koje imamo u primeru jedinjenja kordicepina (3 deoksiadenozina). Ovaj molekul gotovo je jednak normalnom adenozinu, ali mu nedostaje atom kiseonika na riboznom delu molekula na 3-poziciji. Isti nedostatak tog 3-kiseonika može se videti i kod drugih jedinjenja Kordicepsa, poput Dideoksiadenozina. Smatra se da je nedostatak kiseonika na toj poziciji veoma značajan jer od njega zavisi struktura DNK koja uz njegovu pomoć stvara vezu sa susednim nukleotidima. Veza se nalazi između 3. i 5. pozicije na riboznim delovima nukleotida, koji na taj način stvaraju “strukturu lestvica” koji drži DNK zajedno.Imunomodulatorni efekti
Veliki broj istraživanja bavi se imuno-enhatornim i imuno-supresivnim svojstvima kordicepsa. Ova dvosmerna regulacija funkcija imuno-sistema tj. činjenica da on može da ojača ili oslabi, zove se imunomodulacija i čini se da potiče iz istog mehanizma u telu. Kada damo Kordiceps pacijentu čiji je imuni sistem oslabljen usled bolesti kao što su rak, hepatitis ili HIV infekcija, broj i aktivnost belih krvnih zrnaca raste. Suprotno tome, ako isti taj Kordiceps damo nekom sa hiper-imunitetom, kao što je to slučaj kod pacijenata obolelih od lupusa, limfoma i reumatoidnog artritisa, broj i aktivnost belih krvnih zrnaca opada, a raste broj crvenih krvnih zrnaca. Sve krvne ćelije proizvode se u koštanoj srži, pre svega u dugim kostima nogu. One napuštaju koštanu srž kao nezrele, i putuju do drugih organa gde sazrevaju u određene tipove krvnih ćelija, kao što su crvena krvna zrnca i T-ćelije..Kako je moguće da se isto jedinjenje kod nekih pacijenata ponaša kao imuno-stimulator, a kod drugih kao imuno-depresant? Po svemu sudeći, odgovor leži u dejstvu Kordicepsa na mehanizam diferencijacije krvnih ćelija koji signalizira telu gde treba da pošalje nezrele ćelije. Taj mehanizam je jasno prikazan u studiji koja se bavi načinom na koji Kordiceps utiče na sazrevanje ćelija leukemije (Chen i ostali, 1997) Ova imunomodulacija na nivou diferencijacije je kao prirodna bomba protiv bolesti. Telo dobija signal da treba da se bori protiv bolesti, bilo da je u pitanju pad ili povećanje imuniteta.Uticaj Kordicepsa na bubrege
Pacijenti sa hroničnim oboljenjem i smanjenom funkcijom bubrega često pate od povišenog krvnog pritiska, proteinurije i anemije. Istraživanje sprovedeno na takvim pacijentima pokazalo je da je nakon mesec dana terapije Kordicepsom njihov krvni pritisak snižen za 15%, a značajno je smanjena i količina proteina.

Uticaj Kordicepsa na funkciju srca
Jedno od ozbiljnijih dejstava Kordicepsa i u tradicionalnoj i u modernoj medicini jeste sposobnost stabilizacije pulsa, i ispravljanja srčane aritmije. Ova gljiva danas u Kini predstavlja jednu od prvih linija odbrane u lečenju ozbiljnih oboljenja te vrste. Iako je mehanizam dejstva Kordicepsa u kontroli aritmije samo delimično poznat, smatra se da ga, makar delom, pokreće prisustvo adenozina (Pelleg i ostali, 1990). Kordiceps sadrži značajnu količinu adenozina, deoksiadenozina i sličnih nukleotida. Dokazano je da ova jedinjenja imaju veliki efekat na koronarnu i cerebralnu cirkulaciju (Toda i ostali, 1982) (Bern 1980). Premda nijedan drugi lek ili biljka nemaju jednako dejstvo kod svih pacijenata, retki su slučajevi u kojima se aritmija nije poboljšala nakon dodavanja Kordicepsa klasičnoj terapiji. Nije poznato da je Kordiceps reagovao suprotno od bilo kog drugog leka protiv aritmije te je zbog svoje netoksičnosti izvanredan izbor u lečenju ovakvih bolesti. Kordiceps se tradicionalno koristi u terapiji srčanih oboljenja, a dobro se pokazao i kod pacijenata koji su pretrpeli moždani udar.

Uticaj Kordicepsa na jetru
Skoro sve studije pokazale su da Kordiceps poboljšava funkcionisanje jetre. Na Orijentu se Kordiceps redovno koristi kao dodatak terapiji hroničnog hepatitisa B i C. U jednoj od studija, ekstrakt Kordicepsa upotrebljen je u kombinaciji sa ekstraktima nekoliko drugih medicinskih pečuraka, kao dodatak lamivudinu u terapiji hepatitisa B. Lamivudin je uobičajeni antivirusni lek koji se koristi u terapiji hepatitisa. U toj studiji je grupa koja je dobijala ekstrakte Kordicepsa i ostalih medicinskih gljiva pokazala bolje rezultate u kratkom vremenskom periodu od kontrolne grupe koja je uzimala samo lamivudin (Wang i ostali, 2002).

Kordiceps i seksualna disfunkcija kod muškaraca/žena
Kordiceps se vekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lek za mušku i žensku seksualnu disfunkciju, poput hipolibidinizma i impotencije. Klinička testiranja na ljudima potvrdila su delotvornost Kordicepsa u borbi protiv smanjenog seksualnog nagona. Rezultati jedne takve studije (Yang i ostali, 1995) pokazali su da je kod pacijenata tretiranih Kordicepsom tokom 24 sata došlo do povećanja 17-keto-steroida u urinu. Sve to ukazuje da je moguće da CS-4 ima uticaja na seksualni nagon, bilo preko sistema seksualnih hormona ili direktnog dejstva na polne organe, a paralelno sa efektima na hipotalamo-pituitarno-drenokortikalnu osu. (Zhu, 1998) Postoje hipoteze da aminokiseline, vitamini, cink i ostali elementi koje sadrži Kordiceps utiču na veću izdržljivost sperme, što se pokazalo i na kliničkim i prekliničkim studijama (Guo, 1986).

 

Svojstva:

Kordiceps se veoma visoko ceni na istoku zbog okrepljujućih i terapijskih svojstava. U kineskoj medicini se koristi nekoliko vekova za  obnavljanje snage. Terapijska svojstva kordicepsa su podvrgnuta mnogobrojnim eksperimentalnim i kliničkim ispitivanjima. Preparati sa kordicepsom poboljšavali su karakteristike imuniteta, smanjivali su nivo holesterola, povećavali otpornost tkiva jetre i bubrega na oštećenja. Nisu otkrivena nikakva uzgredna dejstva.

Kordiceps je savremeno lekovito sredstvo koje je prešlo milenijumsku granicu. Ono se zasniva na teoriji i iskustvu 5000 godina kineske medicine, „učenje o negovanju života i čuvanju zdravlja“, čiji je osnovni zadatak održavanje ravnoteže Jin i Jang, nadoknađivanje životne energije ČI, jačanje zdravlja, postizanje dugovečnosti, otvaranje svih potencijalnih mogućnosti ljudskog organizma.

U sastav kordicepsa ulaze: polisaharidi kordicepsa, kordicepin, adenozin, adenin, kordicepsova kiselina, ubikinon (koenzim Q10), ofiokordin, amino-kiseline, vitamini, miokroelementi.

Važan aktivni princip kordicepsa su polisaharidi koji određuju imunoregulaciono i antioksidantno dejstvo.

Skup različitih biološki aktivnih materija koje se nalaze u preparatu obezbeđuju njegovo višestrano lekovito delovanje na organizam čoveka. Na primer, suzbija razmnožavanje i razvoj malignih ćelija. Posebno jako antitumorsko delovanje imaju kordicepin i kordicepsova kiselina koje se nalaze samo u kordicepsu i ne sreću se ni u jednoj drugoj gljivi niti biljci.

Kordiceps poboljšava stanje imunog sistema organizma, jača rezistentnost na razne patogene bakterije i druge mikroorganizme, povećava adaptativne mogućnosti organizma, ima antioksidantsku aktivnost i sprečava proces starenja, a takođe harmonizuje metaboličke procese.

Kordiceps blagotvorno utiče na nervni, endokrini, respiratorni i polni sistem, ima antiaritmijsko i antihipertenzivno dejstvo, smanjuje sadržaj holesterola, poboljšava mikrocirkulaciju i sprečava stvaranje trombova.

On ima izraženi terapijski efekat kod oboljenja srca, pluća, jetre, bubrega, velikog mozga, sprečava starenje organizma.

Kordiceps je snažan induktor endogenih antioksidantskih sistema (superoksid dizmutaze, glutation peroksidaze), što određuje njegovo citoprotektivno delovanje. Zahvaljujući sadržaju kompleksa antioksidanasa, uključujući koenzim Q10 (ubikinon), preparat ima sopstvenu antioksidantsku aktivnost. Terapijski potencijal koenzima Q10 je izuzetno visok i vezan je za izraženo antioksidantsko dejstvo molekula.

Niz istraživača je proučavao antioksidantsku aktivnost pomoću tri metoda: procena aktivnosti ksantin oksidaze, indukcija hemolize i procena aktivnosti peroksidacije lipida. Kordiceps je ispoljio antioksidantsku aktivnost u sve tri pozicije, ali najveći efekat je uočen u prva dva testa. Antioksidantska aktivnost preparata je rasla (10-30 puta) proporcionalno sa uvećanjem frakcije polisaharida. To potvrđuje da je upravo za polisaharide kordicepsa vezan veći deo antioksidantske aktivnosti preparata.

Povećanje sposobnosti podnošenja ekstremnih uticaja

Preparat ima sposobnost da deluje na sve energetske kanale čoveka. Reakcija organizma na primenu kordicepsa veoma je raznolika. Složenost energetskog delovanja preparata na organizam sastoji se u tome što je on kao nosilac energije „Jang“ sposoban da uklanja sindrom viška te energije u ljudskom organizmu. To se postiže putem pročišćavanja onih energetskih kanala u kojima dolazi do zastoja energije.

Uzimanje preparata dovodi do samoregulacije svih sistema i organa, uključujući najsloženiji mehanizam uspostavljanja energetske ravnoteže „Jin – Jang“. Lekoviti efekat se javlja odmah posle regeneracije imunog sistema.

Sistemska samoregulacija omogućuje  svim organima u telu čoveka da rade u normalnom režimu.

Spektar delovanja kordicepsa:

 1. Poseduje visoku adaptogenu sposobnost,
 2. Reguliše imunitet povećavajući sposobnost našeg organizma da se suprotstavlja raznim bolestima,
 3. Otklanja poremećaj imuniteta na genetskom nivou kod autoimunih oboljenja kao što su sklerodermija, sistemski lupus, reumatoidni artritis i reumatizam, putem normalizovanja rada imunokompetentnih organa,
 4. Predstavlja prirodni antibiotik koji nema uzgredna dejstva. Ispoljava bakteriostatičko dejstvo na mnoge patogene bakterije kao što su zlatna stafilokoka, pneumokoka, Kohov bacil itd.,
 5. Poseduje antiinflamatorno dejstvo, po intenzitetu delovanja ne zaostaje za steroidnim hormonima (na primer, hidrokortizonom),
 6. Povećava otpornost našeg organizma na glad za kiseonikom, na toksične materije, velika fizička opterećenja, ispoljava antioksidantsko delovanje,
 7. Iz organizma aktivno izbacuje toksične materije, uključujući i produkte metabolizma medikamenata,
 8. Ispoljava antitumorsko delovanje tako što stimuliše leukocite i obnavlja njihov nivo u krvi. Slabi uzgredna dejstva radio i hemoterapije,
 9. Reguliše aktivnost jetre, bubrega i pluća,
 10. Poboljšava razmenu materija u tkivima svih organa,
 11. Smanjuje nivo lipida u krvi, uključujući holesterol,
 12. Reguliše broj trombocita u krvi, sprečava stvaranje i pomaže resorbovanje trombova,
 13. Reguliše balans kalcijuma i fosfora u krvi,
 14. Aktivira spermatogenezu, povećava potenciju kod muškaraca,
 15. Umereno širi krvne sudove i time povećava snabdevanje srca i pluća krvlju; poboljšava mikrocirkulaciju u drugim organima i tkivima,
 16. Podmlađuje organizam.

Indikacije za primenu kod prevencije oboljenja i kao opšte lekovito sredstvo:

 • Smanjena potencija,
 • Priprema za planiranu operaciju, postoperativni period,
 • Za vršenje dezintoksikacije organizma u raznim situacijama, uključujući i slučajeve akutnih i hroničnih trovanja, obimne medikamentozne terapije, u slučaju boravljenja u radioaktivnim zonama,
 • Prevremeno starenje, uvela koža,
 • Povećani fizički napori, uključujući sportove koji iziskuju fizičku snagu,
 • Stresne situacije.

Indikacije za primenu

 • Kardiovaskularna oboljenja,
 • Bolesti organa za disanje: Bronhitis, pneumonija, bronhijalna astma, emfizem pluća, tuberkuloza,
 • Bolesti urogenitalnih organa: Cistitis, pijeloefritis, glomerulonefritis,
 • Enureza,
 • Maligne neoplazme raznih organa, čak i u kasnijim stadijumima oboljenja, kod hemo i radioterapije,
 • Salpingooforitis, endometritis, adneksitis, kolpitis,
 • Kod kompleksne terapije komplikacija dijabetesa melitusa,
 • Oboljenja jetre, uključujući hepatitis i cirozu jetre,
 • Bolesti krvi: Trombocitopenična purpura (Verlhofova bolest),
 • Autoimuna oboljenja, uključujući i reumatizam,
 • Imunodeficijentna stanja: česte akutne respiratorne virusne infekcije, grip i dr,
 • Akutni hronični uretritis, prostatitis, orhiepididimitis,
 • Infekcija izazvana citomegalovirusom, virusom herpesa,
 • Klamidioza, ureaplazmoza,
 • Slabljenje spermatogeneze (azoospermija),
 • Oligoastenospermija,
 • Primarni i sekundarni hipogonadizam,
 • Rak prostate, u kombinaciji sa hormonskom terapijom ili u slučaju njene neefikasnosti,
 • Vršenje hemoterapije tumora,
 • Akutni i hronični adneksitis,
 • Infektivna oboljenja praćena poremećajem menstrualnog ciklusa,
 • Primarna dismenoreja,
 • Krvarenja iz materice,
 • Dobroćudne neoplazme dojki (cistično-fibrozna mastopatija),
 • Sterilitet uslovljen hipotalamusno-hipofiznim poremećajima.

Način primene: Uzimati za vreme aktivnosti meridijana ciljnog organa, kao i za vreme maksimalne aktivnosti meridijana trostrukog grejača od 21 do 23 časa. Kapsulu popiti sa 0,5-1 čašom obične mlake vode.

Doziranje: U preventivne svrhe po 2 kapsule 1 put dnevno, u terapijske svrhe tokom prve nedelje po 2 kapsule dnevno, a narednih dana po 3 kapsule 1 put dnevno. Prema potrebi doza se može povećati na 4-6 kapsula dnevno.

Trajanje programa: 1-2 meseca.

Pakovanje: 100 želatinskih kapsula.

 

VEJKAN

Sastav: Ulje od pšeničnih klica, vitamin E i polinezasićene masne kiseline, lecitin, beta-karoten.

Svojstva:

Naučni eksperimenti su pokazali da je ulje od pšeničnih klica bogato vitaminom E, linolnom kiselinom, sterol-28-karbonatom i drugim biološki aktivnim komponentama. U ovom ulju je veoma cenjena komponenta koja pospešuje stvaranje zglobne tečnosti i regeneraciju hrskavice. Ulje i po sadržaju vitamina E zauzima vodeće mesto među uljima biljnog porekla. Hranljiva vrednost mu je veoma visoka. Sterol-28-karbonat u stanju je da poveća stimulaciju i izdržljivost organizma, pomaže da srce bolje podnosi opterećenja, smanjuje potrebu srca za kiseonikom. U slučaju nedostatka vitamina E svaki čovek može da postane malokrvan. Kod žena nedostatak vitamina E se loše odražava na spoljašnjost, na koži se mogu pojaviti smeđe mrlje. Ako ima dovoljno vitamina E čovek dobro funkcioniše, oseća se ugodno, bez osećaja umora.

Vitamin E poboljšava prohodnost krvnih sudova, sprečava izliv krvi u mozak, infarkt miokarda, stenokardiju. Istovremeno povećava izdržljivost srca, jetre, bubrega izdržljivost srčanog mišića.

Lecitin visoke čistoće glavna je komponenta ćelijskog omotača. U ćelijama i tkivima svih organa u organizmu sadržan je lecitin i zato ga nazivaju „fundamentalnom materijom života“.

Lecitin ima sledeća svojstva:

 • Sprečava pojavu znakova starosti, efikasno sprečava stvaranje „masne“ jetre,
 • Poboljšava pamćenje kod dece, pomaže stvaranje moždanih ćelija kod embriona,
 • Predstavlja dobro kozmetičko sredstvo, poboljšava cirkulaciju krvi u ekstremitetima.

Vejkan predstavlja:

 • Efikasno preventivno sredstvo za prekomernu oksidaciju masti, sprečava oksidaciju tkiva,
 • Pomaže cirkulaciju krvi, sprečava oboljenja krvnih sudova srca, poboljšava funkcije polnih organa,
 • Eliminiše masnoće koje izlučuje koža,
 • Eliminiše sve nelagodnosti izazvane klimaksom, usporava proces prevremenog starenja,
 • Efikasno povećava elastičnost vezivnog tkiva, pospešuje stvaranje zglobne tečnosti, od velike je važnosti za koštano-zglobni sistem.

Ulje od pšeničnih klica – je izuzetno bogato vitaminima, mineralima, amino-kiselinama, hlorofilom, polinezasićenim masnim kiselinama i aktivnim supstancama. U ulju pšeničnih klica sadržana je najveća količina vitamina E u odnosu na druga biljna ulja.

Vitamin E (tokoferol):

 1. Predstavlja najjači antioksidans među svim poznatim vitaminima, štiti naše ćelije od uticaja slobodnih radikala,
 2. Povećava fizičku izdržljivost iskorišćavanje kiseonika u organizmu,
 3. Povećava otpornost na glad mozga i srčanog mišića za kiseonikom,
 4. Štiti od uticaja pasivnog pušenja i atmosferskih zagađenja, sprečava zapaljenske procese u tkivima,
 5. Štiti organizam od slobodnih radikala, vrši prenos nervnih impulsa, smanjuje trnjenje i grčeve u udovima,
 6. Podmlađuje kožu, ispravlja bore, regeneriše ožiljke na tkivima, sprečava pojavu tamnih pigmentnih tačaka na koži,
 7. Jača imuni sistem, stiti crvena krvna zrnca koje prenose kiseonik i obezbeđuju ćelijsko disanje,
 8. Sprečava stvaranje trombova, jača zidove krvnih sudova, smanjuje aterosklerotična oštećenja u krvnim sudovima,
 9. Pomaže da se u unutrašnjim organima akumuliraju vitamini rastvorljivi u mastima, naročito vitamin A,
 10. Stimuliše mišićnu aktivnost,
 11. Učestvuje u stvaranju sperme, progesterona, pomaže ovulaciju i oplodnju, obezbeđuje normalni tok trudnoće i razvoja ploda, povećava potenciju,
 12. Utiče na funkciju hipofize, nadbubrežnih žlezda, štitaste žlezde i polnih žlezda,
 13. Sprečava nastanak malignih oboljenja, reguliše metabolizam belančevina, masti i ugljenih hidrata,
 14. Sprečava razvoj katarakte, važan je imuni faktor za oči, naročito za očno sočivo.

Polinezasićene masne kiseline (PNMK) su u ulju od pšeničnih klica zastupljene sa omega-3 i omega-6 koje se smatraju nezamenljivim, jer se ne sintetizuju u organizmu čoveka i moraju se unositi hranom. Najbolji odnos omega-3 i omega-6 masti u organizmu je: Jedan prema jedan (1:1).

Izvori masti omega-3 u namirnicama su: Divljač, riba iz severnih mora, riblje ulje, laneno ulje, sojino ulje i orahovo ulje.

Izvori omega-6 masti su: Majčino mleko, jagorčevina, ulje od semenki crne ribizle.

Polinezasićene masne kiseline:

 1. Nalaze se u sastavu ćelijskih membrana, mijelinskih omotača nerava i vezivnog tkiva,
 2. Učestvuju u sintezi prostoglandina (hormonskih materija koje povećavaju telesnu temperaturu, smanjuju krvni pritisak, šire ili sužavaju lumen bronhija, stimulišu proizvodnju hormona, povećavaju osetljivost nervnih vlakana itd.),
 3. Pomažu brzo pretvaranje holesterola i njegovo izlučivanje iz organizma,
 4. Povećavaju elastičnost i smanjuju propustljivost krvnih sudova,
 5. Sprečavaju razvoj zapaljenskih i alergijskih procesa, poboljšavaju stanje kože,
 6. Poboljšavaju rad polnih žlezda,
 7. Utiču na brzinu rasta kod dece,
 8. Neophodne su za uništavanje toksina u crevima,
 9. Pomažu u održavanju elastičnosti vezivnog tkiva, neophodne su u stvaranju zglobne tečnosti (podmazivanje zglobova) kao i očuvanje hrskavice svih zglobova,
 10. Učestvuju u sintezi lecitina u jetri i razmeni vitamina grupe B.

Lecitin:

 1. Nalazi se u sastavu ćelijskih membrana, naročito mozga, jetre i bubrega, najviše ga ima u nervnom tkivu,
 2. Neophodan je za formiranje i razvoj mozga kod ploda, dobro pamćenje kod dece i sprečavanje senilnosti, kod Parkinsonove bolesti, prethodnik je acetil-holina – najvažnijeg prenosioca nervnih impulsa u organizmu,
 3. Učestvuje u razmeni materija i razmeni vitamina E,
 4. Smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava njegovo taloženje na zidovima krvnih sudova,
 5. Održava normalnu funkciju jetre i bubrega, sprečava cirozu jetre, regeneraciju jetru posle štetnog dejstva alkohola,
 6. Poboljšava imunitet i suzbija rast ćelija raka,
 7. Obezbeđuje zdrav izgled kože: Sprečava preteranu aktivnost lojnih žlezda.

Beta-karoten je prethodnik vitamina A. Poznate su tri vrste karotena (alfa, beta i gama). Najveću biološku aktivnost ima beta-karoten. Prilikom njegovog razlaganja stvaraju se dva molekula vitamina A (drugi tipovi se stvaraju s jednim molekulom).

Karoten je jak antioksidans koji blokira peroksidaciju lipida ćelijskih membrana i imunomodulator. Kao i vitamin A, beta-karoten ima glavnu ulogu u procesu formiranja epitelnog tkiva koje se nalazi u sastavu kože, žlezda i sluzokože koja pokriva organe disajnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Razlaganje karotena na molekule vitamina A vrši se u crevima. Stepen apsorbovanja karotena iz hrane zavisi od sadržaja masti u hrani i slobodnih žučnih kiselina koje emulguju masti.

Beta-karoten se u organizam unosi preko hrane biljnog porekla, prvenstveno povrća i voća žuto-narandžasto-crvene boje (kao što je, naprimer, šargarepa). Kada dospe u organizam, beta-karoten se sam po potrebi pretvara u vitamin A. Zbog toga, prilikom njegovog uzimanja nema bojazni od predoziranja i nagomilavanja toksina, do čega dolazi kada se uzimaju preterane doze vitamina A, naročito sintetičkog koji se prodaje u apotekama.

Beta-karoten ima sva svojstva koja su karakteristična za vitamin A.

Indikacije za primenu:

 • Kod većih psihičkih i fizičkih opterećenja,
 • Kao okrepljujuće i sredstvo za jačanje organizma kod sindroma hroničnog umora,
 • Kod kardiovaskularnih oboljenja, ateroskleroza, hipertenzija, stenokardija, insult, infarkt, varikozno proširenje vena i dr.,
 • Za prevenciju poremećaja oštrine vida (kao pomoćno sredstvo kod razvoja kratkovidosti ili dalekovidosti), katarakte i dr.,
 • Kod oboljenja endokrinog sistema, uključujući dijabetes jer dolazi do poremećaja razmene gama-linoleinske kiseline,
 • Kod oboljenja jetre, bubrega, gastrointestinalnog trakta,
 • Neuro-psihijatrijska i neurološka oboljenja, uključujući i multiplu sklerozu,
 • Kod imunodeficijentnih stanja, a takođe i u kompleksnoj terapiji obolelih od SIDE,
 • U periodu aktivnog rasta i razvoja dece i adolescenata,
 • Kod kožnih oboljenja, uključujući impetigo, akne, dermatitis, ekceme, psorijazu i dr.,
 • Kod poremećaja reproduktivne funkcije: Muški i ženski sterilitet, poremećaj menstrualnog ciklusa, fibromi, mastopatija,
 • Kod predmenstrualnog i klimakteričnog sindroma, algodismenoreje (bolne menstruacije),
 • Trudnice, počev od 4 meseca trudnoće i u periodu laktacije,
 • Za održanje mladalačkog izgleda kože, poboljšanja stanja kose i noktiju,
 • Osobama koje žive u lošim ekološkim uslovima, kod vegetarijanske ishrane i za vreme posta.

Kontraindikacije: Ne preporučuje se kod fibroma koji se brzo razvija.

Način primene: Uzimati za vreme maksimalne aktivnosti meridijana ciljnog organa, popiti kapsulu sa 0,5-1 čašom mlake vode.

Ukoliko je neophodno, drugu dozu uzeti od 21 do 23 časa za vreme maksimalne aktivnosti meridijana trostrukog grejača.

Doziranje:

– Deca do 10 godina: Po 1 kapsula 2 puta nedeljno;

– Deca do 14 godina: Po 1 kapsula svaki treći dan;

– Odrasli: Po 1-2 kapsule dnevno.

Pakovanje: 30 kapsula

 

HOLIKAN

Jedini preparat na našem tržištu pripremljen na bazi ekstrakta koštica crnog grožđa, u čijem je sastavu resveratrol.

 

Sastav: prirodni ekstrakt od loze i semenke crnog grožđa, dobijenih savremenom biotehnologijom.

Biološki aktivni faktor je flavonoid – resveratrol (1 kapsula sadrži 2,5 mg resveratrola).

Jedna kapsula Holikana sadrži 2,5 mg resveratrola što je jednako jednoj boci crnog vina koja sadrži 2 mg resveratrola.

Holikan kapsule Kineski Tianshi proizvod Tiens Srbija

Primena i istraživanja:

Smanjuje nivo lipida u krvi

Hiperlipidemija je najopasniji faktor pojave karadiovakularnih i cerebralnih oboljenja. Ovo oboljenje u početnoj fazi nema kliničke simptome. Ali može da ubrza proces sklerotizacije arterija, da izazove hipertenziju, dijabetes, nastanak „masne“ jetre, cirozu jetre, pankreatitis, holelitijazu i mnoga druga oboljenja.

Statistika je pokazala da u čitavom svetu oko 70% starijih ljudi pati od hiperlipidemije. Svake godine umire 15 miliona ljudi od kardiovaskularnih oboljenja nastalih kao posledica hiperlipidemije.

Ali, drugi statistički podaci još više plaše – kardiovaskularna oboljenja nisu rezervisana samo za starije ljude. Prag starosti ovog oboljenje postaje sve niži. Statistika u SAD-u je pokazala da među ljudima koji pate od ateroskleroze koronarnih arterija 7% čine ljudi mlađi od 40 godina.

Eksperimenti potvrđuju da se pojava Holikana koji je izradila kineska korporacija Tianshi, može nazvati „srećnim pronalaskom“ za ljude koji pate od hiperlipidemije. Aktivna komponenta Holikana je resveratrol koji značajno poboljšava metabolizam i sprečava hiperlipidemiju.

Resveratrol je biljni antioksidans koji se nalazi u grožđu, ima antibiotičko i antiinflamatorno delovanje, sprečava oksidaciju i mutogenezu, koristan je za prevenciju ateroskleroze, pomaže cirkulaciji krvi, uklanja naslage sa zidova krvnih sudova zbog čega je i koristan za sprečavanje srčanih bolesti.

Flavonoidi se zbog svoje sposobnosti da menjaju reakcije organizma na druge supstance kao što su alergeni, virusi i kancerogene materije, nazivaju „prirodnim biološkim modifikatorima reakcija“. O tome govore njihova antiinflamatorna, antialergijska, antivirusna i antikancerogena svojstva. Ponašaju se kao jaki antioksidansi, obezbeđuju zaštitu od oksidacije i oštećenja koja vrše slobodni radikali. Antioksidantska svojstva flavonoida imaju širi spektar od antioksidanasa kao što su: Vitamini C i E, selen i cink. Različiti flavonoidi daju različite efekte.

Resveratrol predstavlja najjači antioksidans, čija je aktivnost 4-5 puta veća od aktivnosti beta-karotena, vitamina E 50 puta, vitamina C 20 puta, i od vitamina A, selena, cinka.

Vezuje i izbacuje slobodne radikale iz organizma. Slobodni radikali su visokoaktivni molekuli, koji se neprekidno stvaraju u našem organizmu. Nastaju kao posledica pušenja, udisanja otrovnih hemijskih supstanci, dugotrajnog boravka na suncu, aktivnog bavljenja sportom itd. Čak i normalan proces metabolizma u organizmu, vazduh i hrana mogu da budu uzrok nastanka slobodnih radikala. Oni uništavaju ćelije i dovode do poremećaja njihove funkcije uništenjem ćelijskih membrana.

To dovodi do:

 • Ubrzanog procesa starenja, zbog neprekidnog gubitka ćelija u tkivima raznih organa,
 • Poremećaja strukture DNK (nosilaca nasledne informacije) i poremećaja reprodukcije zdravih ćelija, što može da dovede do nastanka tumorskih procesa,
 • Spajanja i grupisanja molekula u tkivima različitih organa (naprimer, belančevina kože, zbog čega koža naglo počinje da gubi elastičnost, čvrstinu, postaje gruba, mlitava i smežurana),
 • Do gubitka sposobnosti prepoznavanja susednih ćelija, što dovodi do nekontrolisanog rasta ćelija, koje dovode do obrazovanja dobroćudnih ili zloćudnih tumora u organizmu,
 • Smanjenja imuniteta.

Resveratrol normalizuje nivo lipida (delimično i holesterola) u krvi.

Holesterol se obrazuje u jetri, u organizam dospeva preko hrane. Ne rastvara se u plazmi i krvnom serumu, a pomoću posebnog prenosioca – lipoproteina (lipid 4 – protein) cirkuliše u krvi. Veliki deo holesterola u plazmi prenosi se preko lipoproteina male gustine. Ovo jedinjenje je razlog nastanka ateroskleroze. Taj holesterol se nagomilava na zidovima krvnih sudova u obliku naslaga i postaje uzrok infarkta, insulta, slabljenja pamćenja itd. Kod visokog sadržaja lipoproteina male gustine, nizak je nivo lipoproteina velike gustine, koji, za razliku od prvog, veoma pozitivno utiče na organizam.

 • Nalazi se u sastavu membrana i učestvuje u procesu funkcionisanja nervnih ćelija i ćelija velikog mozga,
 • Neophodan je za sintezu polnih hormona i hormona nadbubrežnih žlezda,
 • Neophodan je za stvaranje žučne kiseline.

Resveratrol u značajnoj meri smanjuje koncentraciju holesterola male gustine u krvi, dok istovremeno povećava sadržaj holesterola velike gustine.

 1. Resveratrol deluje protiv raka. Usporava rast ćelija raka, čak je u stanju i da suzbija ćelije raka, istovremeno stimulišući i aktivirajući sposobnost regeneracije normalnih zdravih ćelija. Efikasnost primene Holikana kod raka dojke iznosila je 43-47%, raka jetre 37-48%, raka želuca 34-41%, a rast zdravih ćelija iznosio je 9-18%.
 2. Održava normalnu funkcionalnu sposobnost trombocita, pomaže smanjivanju viskoziteta krvi i samim tim obezbeđuje slobodan protok u krvnim sudovima, održavajući elastičnost zidova krvnih sudova.
 3. Ima antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.
 4. Predstavlja efikasno kozmetičko sredstvo, održava glatkoću i elastičnost kože, sprečava njeno prevremeno starenje, ima sposobnost regeneracije i stimulisanja rasta kolagenih vlakana. Vraća mladost uveloj koži.
 5. Ima antialergijsko dejstvo tako što neutralizuje izlučivanje histamina.
 6. Poboljšava pamćenje, povećava otpornost organizma na stresove.
 7. Smanjuje nivo šećera u krvi i veoma je efikasan za lečenje retinopatije (oboljenja mrežnjače oka) kod obolelih od dijabetesa i hipertenzije.
 8. Poboljšava oštrinu vida.
 9. Regeneriše strukturu oštećenih gena i samim tim sprečava nasledno prenošenje bolesti kao što je dijabetes.

Indikacije:

 • Za prevenciju i lečenje kardiovaskularnih oboljenja, uključujući insult, infarkt, aterosklerozu,
 • Život u lošim ekološkim i nepovoljnim uslovima sa velikim zračenjem, kod štetnih tehnologija, u periodu sprovođenja hemo i radioterapije,
 • Za povećanje otpornosti na stresove i otklanjanje njihovih posledica,
 • Za prevenciju i lečenje (u kombinacijama sa metodama tradicionalne medicine) onkoloških oboljenja u periodu postoperativne rehabilitacije,
 • Za prevenciju i lečenje varikoznog proširenja vena i tromboflebitisa,
 • Za poboljšanje mikrocirkulacije u organima i tkivima,
 • Za lečenje razvoja dobroćudnih tumora i predmalignih stanja, uključujući eroziju grlića materice, mastopatiju, fibrome,
 • Kod alergijskih oboljenja različitog porekla, uključujući bronhijalnu astmu,
 • Za prevenciju i lečenje retinopatije kod dijabetesa, hipertenzije i drugih stanja praćenih oštećenjem mrežnjače oka, poboljšanje oštrine vida,
 • Kao kozmetičko sredstvo, koje omogućava da se dugotrajno održi mladalački izgled kože, obnavlja uvelu kožu.

Kontraindikacije: Nisu poznate.

Pažljivo davati: Deci do 10 godina (pod nadzorom lekara).

Način primene: uzimati u vreme maksimalne aktivnosti meridijana ciljnog organa. Drugu dozu uzeti u vreme maksimalne aktivnosti trostrukog grejača od 21 do 23 časa, popiti kapsulu sa 0,5 –1 čašom obične mlake vode.

Doziranje:

– Deca do 14 godina: po 1 kapsula 1 put dnevno,

– Odrasli: u preventivne svrhe po 1 kapsula 1 put dnevno,

– U terapijske svrhe: Prva nedelja: po 1 kapsula 1 put dnevno, druga nedelja: Po 1 kapsula 2 puta dnevno ili 2 kapsule odjednom, treća nedelja: Po 1 kapsula 2-3 puta dnevno.

U pojedinim slučajevima i kod onkoloških oboljenja doza se može povećati na 4-5 kapsula dnevno.

Pakovanje: 60 kapsula.

 

DIGEST

regeneriše strukturu žuči i žučnih puteva, pankreasa, creva.

Osnovni sastojci:

alantin, biljna vlakna, pektin, seme lana, diplobacili, laktobacili, evropska divlja mirođija.

 

Delovanje:
Pomaže kod
 dispepsije, gastrointestinalnog meteorizma, viška masnoća, alkohola i ljute hrane, poremećaja crevne mikroflore, funkcionalnih poremećaja motorike creva, čisti debelo crevo od toksičnih materija.

 

Svojstva:

Digest je usmeren na poboljšavanje varenja, normalizovanje funkcije želuca i debelog creva, uključuje rastvorljiva i nerastvorljiva biljna vlakna, efikasno pomaže varenju, smanjuje meteorizam, štiti sluzokožu želuca, otklanja spazam creva.

Alantin je rastvorljivo biljno vlakno koje se izdvaja iz cvekle i cikorije. Pomaže boljem varenju i služi kao idealna hranljiva sredina za razvoj normalne crevne mikroflore .

Jabučni pektin je druga vrsta rastvorljivih biljnih vlakana. Sprečava apsorbovanje žučne kiseline, pomaže drenaži žučnih kanala: Vlakna oblažu sluzokožu želuca, štiteći je od erozije, ljute hrane, alkohola.

 1. Pomaže izlučivanju žučnih kiselina, holesterola, lipidnih jedinjenja iz organizma,
 2. Normalizuje nivo glikoze u krvi (kod dijabetesa snižava, a kod hipoglikemije povećava),
 3. Pomaže rastvaranju aterosklerotičnih naslaga na zidovima arterija,
 4. Povećava otpornost na zračenje, absorbuje toksine.

Nerastvorljiva biljna vlakna pomažu pražnjenju želuca, creva, čiste ih od ostataka hrane koji nisu uspeli da se svare.

Seme lana je bogato koloidom koji dugotrajno pokriva sluzokožu želuca i creva i štiti od uticaja agresivnih agenasa hrane i želudačne kiseline, intenzivira peristaltiku creva i transport fekalija. Predstavlja efikasnu komponentu za lečenje gastroenteritisa.

Diplokokus – aktivni mikroorganizam koji se razmnožava u prisustvu vlakana, normalizuje mikrofloru creva, pH vrednost u želucu i crevima, varenje, pomaže lečenju funkcionalnih poremećaja creva.

Evropska divlja mirođijaspada u lekovita sredstva koja greju iznutra (isteruje unutrašnju hladnoću). Bogata je etarskim uljima, efikasna za otklanjanje crevnih gasova iz gastrointestinalnog trakta, ima antispastičko dejstvo za mišićna tkiva želuca i creva, poboljšava varenje, otklanja bol u želucu, pomaže kod neurotičke dispepsije, bolnih spazama u sistemu za varenje.

Indikacije:

 • Prekomerna težina,
 • Zatvor,
 • Disbakterioza,
 • Meteorizam,
 • Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu,
 • Spastički kolitis,
 • Trovanja hranom,
 • Oboljenja jetre i žučne kese,
 • Kamen u urinarnom traktu,
 • Solne dijateze,
 • Metabolički sindrom,
 • Imunodeficijentna stanja,
 • Terapija antibioticima,
 • Sindrom hroničnog umora,
 • Ateroskleroza,
 • Neurotička stanja,
 • Migrena,
 • Algodismenoreja (bolne menstruacije i odlivi iz materice),
 • Detoksikacija organizma kod različitih oboljenja.

Način primene: Uzima se posle svakog obroka, dobro sažvaće i popije sa 1/2-1 čašom vode po 2 tablete 3 puta dnevno.

Pakovanje: 90 tableta

 

Hitozan

Sastav: hitin (CHITIN), hitozan (CHITOSAN).

Pakovanje: 100 kapsula

„HITOZAN“ – za detoksikaciju, obnovu strukture kapilara i limfnih sudova.

Hitozan Tianshi Tiens Srbija Milka Orlić

 

Hitozan je biološko celulozno vlakno slično ljudskom fibrinu (jedna od komponenata zgrušavanja krvi). U svom sastavu sadrži: hitozan u prahu – 85%, hitin – 15%, što predstavlja unikatno prečišćenu supstancu za apsorbovanje svih toksičnih materija.

Hitozan reguliše fiziološke funkcije organizma: Usporava proces starenja, jača imunitet, dobro je preventivno sredstvo, reguliše biološke ritmove i omogućava brz oporavak organizma, napravljen na osnovu teorije tradicionalne kineske medicine. U svom delovanju na organizam hitozan ne leči neko određeno oboljenje, već reguliše sve biološke procese i funkcije ljudskog organizma i stvara najoptimalnije uslove za biološku ravnotežu u njemu, što omogućava čoveku da se oseća lagodno.

—————————————————————————————-

Ekskluzivne prednosti:

 1. Čistoća hitozana je preko 85%. Zato je efikasan za apsorbovanje svih toksičnih materija pa i ćelija raka,
 2. Sprečava nastanak antigena, neškodljiv je pošto se ćelije tkiva kože razmnožavaju na hitinu,
 3. Hitin predstavlja dijetetsku celulozu sa pozitivnim jonom,
 4. Hitozan poseduje sva svojstva celuloze: Upijajući vlagu širi se i stiče moć apsorbovanja, nije rastvorljiv i organizam ga ne usvaja,
 5. Pomaže peristaltici sistema organa za varenje, povećava obim pražnjenja, skraćuje vreme prolaska svih materija kroz creva, smanjuje pritisak u crevima, usvaja toksine iz hrane, poboljšava defekaciju, sprečava nastanak raka debelog creva.

Suzbija maligna oboljenja

Profesor japanskog univerziteta presadio je ćelije raka u organizam miševa, usled čega se pojavilo oboljenje raka kože. Miševi su bili podeljeni u dve grupe: Prvoj je davan Hitozan, a drugoj ne. Eksperiment je pokazao da su, kod prve grupe u kojoj je davan hitozan, ćelije raka nestale, a druga grupa koja nije dobijala preparat je uginula.

 1. 1. U kliničkoj praksi ispitivanja Hitozana takođe su postignuti zadovoljavajući rezultati. Njegovo delovanje na ćelije napadnute rakom izgleda ovako:

U ljudskom organizmu postoji mnoštvo limfnih ćelija koje razlikuju normalne ćelije od ćelija napadnutih rakom i iste uništavaju. To i jeste suština imune funkcije ljudskog organizma. Najveća aktivnost limfnih ćelija na uništavanju malignih oboljenja manifestuje se pri vrednosti pH 7,4. Ali, obično je oko ćelija napadnutih rakom kiselija sredina koja sprečava aktivnost limfnih ćelija. Hitozanom je moguće korigovati pH ravnotežu u dijapazonu 0,5 jedinica. Samim tim stvara se povoljna sredina za delovanje limfnih ćelija i uništavanje ćelija napadnutih rakom.

 1. 2. Hitozan sprečava prenošenje ćelija napadnutih rakom. Maligne ćelije se prenose putem krvnih sudova. Hitozan je u stanju da se čvrsto priljubi uz površinu krvnih sudova i da blokira prilepljivanje ćelija raka za krvne sudove.
 1. 3. Hitozan može da leči opekotine i povrede, kao i da ubrza proces zarastanja rana.

Dečak je imao opekotine koje su pokrivale 80% površine kože. Japanski lekari su kod lečenja dečaka primenili veštačku kožu načinjenu od Hitozana. Posle nekoliko meseci terapije njegova kože se obnovila, nije ostao nikakav trag. Za postizanje dobrog efekta postojao je sledeći razlog: Veštačku kožu načinjenu od Hitozana ljudski organizam ne odbacuje, a takođe ne izaziva ni druge probleme.

Veštačka koža načinjene od Hotozana je aplicirana na mesto oštećeno opekotinom, lako srasta sa telom, pošto je po svom sastavu veoma bliska ljudskom organizmu te stoga nema potrebe za uklanjanjem aplicirane veštačke kože.

 1. 4. Poboljšavanje funkcije jetre

U slučaju poremećaja funkcija jetre daje pozitivan terapijski efekat. Naučnici su zamorcima davali dodatke ishrani sa povećanom koncentracijom holesterola što je dovelo do stvaranja „masne“ jetre i hepatitisa, a bolesna jetra je dobila crveno-modru boju. Kada su zamorcima počeli da daju Hitozan, njihova jetra je dobila raniju smeđu boju, što znači da je u potpunosti ozdravila.

 1. 5. Stabilizuje kiselu sredinu, povećava imunitet

PH ravnoteža krvi može da se drži na slabo alkalnom nivou u okviru 7,4 – 7,35. Telesna tečnost mora biti slabo alkalna, jer u suprotnom lako može doći do bolesti. Oksidacijom telesnih tečnosti okolomišćinih ćelija smanjuje se imuna funkcija limfnih ćelija. Time se smanjuje i imunitet: Organizam čoveka postaje podložniji bolestima. Hitozan se pod dejstvom enzima i bakterija u crevima razlaže i organizam ga usvaja. Posle uzimanja Hitozana pH tečnosti postaje slabo alkalna, na nivou 7,35. te dolazi do poboljšanja kisele sredine organizma, što ga čini slabo podložnim bolestima.

 1. 6. Apsorbuje i odstranjuje štetne materije iz organizma

Delovanjem teških metala nastaje mnoštvo oboljenja. Npr. trovanje kadmijumom (Cd), izaziva bolove u kostima, trovanje živom dovodi do otoka. Savremena medicina je priznala sposobnost Hitozana da iz organizma eliminiše teške metale. Kao potvrda toga navodimo istorijsku činjenicu: 21. juna 1993. vlada Rusije je donela odluku da na površinu podigne atomsku podmornicu koja je doživela brodolom. Ruski stručnjaci su kupili Hitozan za izradu želatinozne mase da popune sve moguće otvore i spreče prodiranje radijacije u atmosferu. Rezultati su premašili sva očekivanja: Hitozan je stvarno eliminisao uticaj zračenja. Taj događaj je bio svetska senzacija.

 1. 7. Otklanja bol u lumbalnom predelu i leđima.

Kineska medicina obraća posebnu pažnju na perifernu cirkulaciju. Ona je uvela pojmove kao što su „zastoj krvi“, i „vodeno trovanje“. Kod „zastoja krvi“ dolazi do usporavanja periferne razmene, telesna temperatura pada, čovek stalno oseća hladnoću i nelagodnost. Ustvari, ćelije mišića ne dobijaju dovoljnu količinu kiseonika, dolazi do pojave bolova u lumbalnom predelu i leđima. Potrebno je povećati obim cirkulacije da bi ti bolovi uminuli.

 1. 8. Stimuliše energetsku razmenu u organizmu

HITOZAN uspostavlja energetsku ravnotežu „Jang – Jin“ putem čišćenja energetskih kanala. Delujući na kanal želuca, debelog i tankog creva, čisti energetske blokade u cilju obezbeđivanja slobodne cirkulacije energije u pankreasu, slezini, jetri, bubrezima i mokraćnoj bešici. Poboljšavajući energetsku razmenu organizma, dovodi kiseonik do svake ćelije, povećava sposobnost tkiva za regeneraciju, što omogućava uspešnu primenu preparata kod terapije kožnih oboljenja, opekotina, povreda, kao i kod psorijaze, i raka kože.

Energetska regulacija organizma obnavlja imunitet, zaustavlja starenje organa i tkiva, normalizuje nivo šećera i holesterola u krvi.

Indikacije za primenu:

 • Oboljenja jetre, uključujući cirozu,
 • Kardiovaskularna oboljenja,
 • Gojaznost i drugi oblici poremećaja metabolizma lipida,
 • Oboljenja sistema organa za varenje: Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, disbakteriozu, hronični zatvor, meteorizam,
 • Opekotine, rane i druge povrede kože,
 • Imunodeficijentna stanja bilo kog porekla,
 • Plastična kozmetologija,
 • Za dezintoksikaciju organizma od akutnih respiratornih virusnih infekcija i respiratornih oboljenja i drugih zapaljenskih procesa,
 • Rad za kompjuterom, zbog toga što izbacuje višak elektromagnetne energije (preventivna doza – 1-2 kapsule 2 puta nedeljno),
 • U ginekologiji: Kod erozije grlića materice (ektopije cilindričnog epitela) – lokalno, u obliku tampona ili vaginalnih kupki,
 • U hirurgiji za obradu postoperativnih šavova.

Primena Hitozana:

1) 2-3 kapsule 1-2 puta dnevno od 5 do 7 časova ujutro i (ili) od 21 do 23 časa ili u jednoj dozi pred spavanje. Popiti sa najmanje 1/2-1 čašom vode, jer može da izazove ili da pojača zatvor.

Kod teških intoksikacija: Po 1 kapsula na svakih 1,5-2 sata (do 6 kapsula dnevno).

Kod učestalih zatvora, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, onkoloških oboljenja, sistema organa za varenje Hitozan se uzima bez želatinskog omotača i to tako što se sadržaj kapsule rastvori u 0,5 – 1 čaše mlake vode i u nju se doda 20 kapi limunovog soka.

Kod mršavljenja: uzimati po 2 kapsule 3 puta dnevno, 20 min. pre jela, poštujući režim uzimanja tečnosti – piti dodatno 1-1,5 l. vode dnevno.

Ne uzimati istovremeno sa drugim BAD, jer to može da spreči njihovo usvajanje. Interval između uzimanja treba da bude najmanje dva sata.

2) U ekstremnim situacijama, dozvoljeno je da deca mlađa od 12 godina uzimaju Hitozan i to na sledeći način:

– deca od 3 do 7 godina (u slučaju disbakterioze, holecistitisa, prehlada): 1 kapsulu (bez omotača) usuti u čašu i dodati 20 kapi limunovog soka, promešati i ostaviti da odstoji 15 minuta, zatim doliti 200 ml mlake vode, promešati i davati detetu po 1 kafenu kašičicu na svakih 30 minuta (ukupno 1-2 dana), poštujući režim uzimanja tečnosti.

– deca od 7-12 godina: po 1/2 kapsule 1-2 puta dnevno piti sa zakiseljenom vodom 5-7 dana poštujući režim vode.

Za lokalnu i spoljnu primenu:

1) U hirurgiji: Kod opekotina, rana, obrade postoperativnih šavova pripremiti slabo kiseli rastvor (20 kapi limunovog soka u 50 ml vode), usuti sadržaj 2-4 kapsule i naneti na površinu rane. Ne treba uklanjati niti spirati ovaj rastvor sa rane.

Na ranu možete staviti sadržaj Hitozana iz kapsule u suvom obliku.

2) U ginekologiji: Rastvor Hitozana (1 kapsula u 20-30 ml vode) koristi se kod erozije grlića materice, u vidu vaginalnih kupki ili tampona koji se stavljaju u vaginu preko noći 20-25 dana, pošto se prethodno ispere antilipidnim čajem.

3) U kozmetologiji: Losion od Hitozana pomaže da se otkloni suvišni sloj mrtvih ćelija epitela, jača, zateže i čini kožu elastičnom. Rezultat je vidan već posle 4 upotrebe.

Spravljanje losiona:

– uzeti 5-7 kapsula Hitozana bez omotača. Postepeno dodavati 50 ml vode, dobro promešati,

– uzeti 3 grama limunske kiseline, postepeno dodavati 30 ml vode i dobro promešati,

– pomešati rastvor Hitozana sa rastvorom limunske kiseline – u pripremljenu smesu postepeno dodavati 20 ml vode.

Pripremljen losion ravnomerno naneti na kožu lica, vrata, gornje trećine grudnog koša i ostaviti 10-15 minuta, ponavljati tri dana. Od četvrtog dana treba nanositi losion na kožu svaka 2 sata. Ispirati tekućom vodom, bez trljanja. Zatim nežnim pokretima naneti kremu.

Doziranje: Između obroka uzimati po 1-2 kapsule 2 puta dnevno ili jednom 2-4 kapsule, popiti sa čašom mlake vode (do 40°C).

Najblaži način uzimanja: Pomešati sadržaj kapsule u 1/2 čaše mlake vode s limunovim sokom, ostaviti da odstoji 5 minuta i popiti. U programima za smanjenje telesne težine – uzimati 20 min pre jela, pri čemu treba piti najmanje 2 litra tečnosti na dan.

Pakovanje: 100 želatinskih kapsula.

 

IKAN

 

Svi koji se osećaju bezvoljno dobiće više kiseonika i više energije. Osetiće životnu energiju i volju.

 

 

 

 

Biljka ginostema je prva na listi zabrane izvoza iz Kine, zbog čega su njena svojstva dugo ostala nepoznata.

Saponin dobijan od ginosteme je biološki aktivna materija koja ima svojstvo adaptogena koje ima i žen-šen.
Saponin povećava imunitet, poboljšava celokupno stanje organizma, usporava starenje, suzbija maligna oboljenja, čireve, otklanja stres, povećava izdržljivost, otklanja bol, efikasan je kao sredstvo za regulaciju sna, smanjuje masnoću u krvi, jača bubrege i primetno povećava funkcije polnih organa.

Sastav: Beta-karoten u većoj koncentraciji u odnosu na Spirulinu (88% sadržaja preparata), petolisna ginostema, vitamin C, pentafilum, teopolifenol, mikroelementi.

 

 

Farmaceutska svojstva saponina:

 1. Utiče na razmenu materija u organizmu, snižava nivo šećera i masnoće, pomaže regeneraciji ćelija jetre.
 2. Antikancerogeno dejstvo. Sprečava da ćelije obole od raka, pomaže obnavljanju ćelija napadnutih rakom (inhibicija iznosi 20-80%).
 3. Saponin iz ginosteme deluje odmah u dva pravca: Automatski reguliše i stanje nesanice i stanje umora. Povećava broj limfnih ćelija, produžava život i povećava broj genetskih ćelija, poboljšava mikrocirkulaciju ćelija moždane kore, sprečava pojavu sedih vlasi.
 4. Utiče na nervni sistem, ima sedativno, uspavljujuće i analgetičko dejstvo, efikasan je za otklanjanje stresa.

Sadrži 84 vrste saponina, nekoliko puta više od žen-šena. Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saponini iz ginosteme u XXI veku mogu postati glavna aktivna materija pomoću koje se leče bolesti krvnih sudova, dijabetes, stres, maligna oboljenja i SIDA.

Ikan sa pentafilumom je dobijen od listova čaja, a njegova glavna komponenta je katehin. Bogat vitaminima i mikroelementima, veoma je efikasan protiv procesa oksidacije. Predstavlja prirodno antioksidaciono sredstvo koje zahvaljujući samooksidaciji čuva od oksidacije materije koje u ljudskom organizmu lako oksidišu. To obezbeđuje normalnu ćelijsku aktivnost. Kada se u organizmu čoveka nagomila mnogo slobodnih radikala, može da dovede do mnoštva raznih oboljenja, a pentafilum predstavlja proton koji se vezuje za slobodni radikal, što može da otkloni štetu koju nanosi preveliki broj slobodnih radikala.

Ikan ima dobar terapijski efekat kod ljudi koji rade u uslovima nedostatka kiseonika i povećanog nivoa gasova, pomaže da savladaju glad za kiseonikom, efikasan je za prevenciju nedostatka kiseonika u mišićima srca, veoma je efikasan za lečenje vaskularnih oboljenja srca i mozga. Ikan pomaže da se proširi kapacitet pluća, povećava dotok kiseonika.

Ginostema se primenjuje:

 • Za suzbijanje zapaljenskih procesa i snižavanje telesne temperature,
 • Za prevenciju prevremenog starenja i povećavanje imuniteta,
 • Za poboljšavanje stanja čitavog organizma i povećavanje izdržljivosti,
 • Za suzbijanje postojećih malignih oboljenja i njihovu prevenciju,
 • Kao sedativno i analgetičko sredstvo,
 • Za poboljšavanje funkcije bubrega, jetre i polnih organa,
 • Za smanjivanje nivoa šećera i masnoća u krvi,
 • Za aktiviranje svih oblika metabolizma (belančevina, masti i ugljenih hidrata),
 • Za bolji rad ćelija kore velikog mozga,
 • Kao antioksidantsko sredstvo, jer se saponini vezuju za slobodne radikale, izlučuju ih iz organizma, obezbeđuju vitalne funkcije ćelija.

Vitamin C:

 1. Predstavlja jak antioksidans,
 2. Povećava zgrušavanje krvi,
 3. Regeneriše tkiva (stimuliše sintezu kolagena), zarastanje rana, opekotina,
 4. Jača zidove krvnih sudova,
 5. Poboljšava apsorbovanje kalcijuma i gvožđa,
 6. Povećava imunitet, pomaže proizvodnju antitela,
 7. Povećava koncentraciju, otklanja umor, normalizuje san,
 8. Poboljšava vid,
 9. Neophodan je za održavanje zdravog stanja zuba, desni, hrskavice, kostiju, kose, vezivnog tkiva,
 10. Snižava nivo holesterola u krvi i sprečava stvaranje trombova,
 11. Sprečava nastanak malignih neoplazmi,
 12. Podmlađuje, intenzivira dejstvo beta-karotena.

Pentafilum ima sledeća svojstva:

 1. Antioksidans, vezuje slobodne radikale. Povećava imunitet,
 2. Ima antikancerogeno dejstvo. Usporava proces starenja,
 3. Povećava elastičnost kapilarnih krvnih sudova, poboljšava njihovu prohodnost, sprečava stvaranje trombova,
 4. Ima detoksikaciona svojstva,
 5. Odstranjuje neprijatan miris iz usta, štiti i jača zube, uništava bakterije,
 6. Povećava rastvorljivost celuloze.

Teopolifenol je jak antioksidans koji se nalazi u zelenom čaju.

 1. Aktivira procese metabolizma u ćeliji. Povećava imunitet,
 2. Usporava procese starenja u organizmu,
 3. Povećava propustljivost kapilara,
 4. Reguliše nivo holesterola u krvi. Smanjuje arterijski pritisak,
 5. Sprečava aterosklerozu i trombozu krvnih sudova,
 6. Intenzivira snabdevanje ćelija kiseonikom, stimuliše mitohondrijalno disanje (mitohondrije su organele koje se nalaze u sastavu ćelija i odgovorne su za njihovo kvalitetno disanje).

Zahvaljujući svom sastavu Ikan:

 1. Reguliše sve procese koji su u vezi sa poremećajem ishrane i sinteze vezivnog tkiva,
 2. Normalizuje razmenu vode na ćelijskom nivou,
 3. Pojačava oticanje limfe kod limfne staze (zastoja limfe),
 4. Poboljšava mikrocirkulaciju u tkivima i organima, mozgu i srčanom mišiću,
 5. Aktivira procese metabolizma masti, belančevina i ugljenih hidrata,
 6. Povećava imunitet, pomaže povećanje limfocita u krvi i sintezu antitela,
 7. Povećava funkciju polnih žlezda, uključujući i potenciju kod muškaraca,
 8. Reguliše neuroendrokini sistem,
 9. Smanjuje bolove,
 10. Povećava elastičnost kapilara, sprečava stvaranje trombova,
 11. Blagotvorno deluje na funkcionalnu aktivnost mozga (harmonizuje psihičko stanje: Istovremeno deluje i kao okrepljujuće i kao sredstvo za smirenje),
 12. Poboljšava opšte stanje organizma, povećava izdržljivost, otpornost na stresove, kao i na promene klime. Ima baktericidno dejstvo,
 13. Poboljšava provetravanje pluća, povećava otpornost organizma na uslove gladi za kiseonikom,
 14. Pomaže izlučivanju toksičnih materija iz organizma, nastalih kao posledica maligne intoksikacije, mikrobnih i virusnih toksina, lekovitih preparata i dr.

Indikacije:

 • Za podmlađivanje i u prevenciju prevremenog starenja,
 • U programima za smanjenje telesne težine,
 • Kod svih stresnih situacija i osetljivosti na promenu vremena,
 • Kod sindroma hroničnog umora i u periodu oporavka organizma posle preležanih bolesti,
 • Za povećavanje izdržljivosti sportista, glad za kiseonikom na planinama, alpinista, rudara itd.,
 • Život u lošim ekološki uslovima, rad u štetnim tehnološkim procesima, kontakt sa radioaktivnim materijalima,
 • Kod imunodeficijentnih stanja uključujući SIDU, ARVI, grip,
 • Za prevenciju i u kompleksnom lečenju onkoloških oboljenja, uključujući hemo i radioterapiju,
 • Biokorekcija dijabetesa, kod oboljenja jetre, uključujući hepatitis i cirozu jetre,
 • Za lečenje seksualnih poremećaja (impotencije, frigidnosti), oboljenje polnih organa,
 • Kod bolesti bubrega,
 • Za biokorekciju kardiovaskularnih oboljenja, uključujući aterosklerozu, aritmiju, vegetativno-vaskularnu distoniju (osim hipertenzije),
 • Za uspostavljanje psihičke stabilnosti kod depresija, agresivnosti, poremećaja sna i dr.,
 • Za očuvanje normalnog stanja zuba, kao i otklanjanje zadaha iz usta,
 • Za zarastanje čireva, uključujući i čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu,
 • Kod oboljenja sistema organa za kretanje, uključujući artritis.

Način primene: Preporučuje se uzimanje do 18 h, u periodu maksimalnog rada meridijana: Želuca od 7 do 9 ujutru, srca od 11 do 13 časova, mokraćne bešike od 15 do 17 časova, kapsulu popiti sa 0,5 –1 čašom mlake vode.

Doziranje: 1. nedelja: 1 kaps. x 1 na dan, 2. nedelja: 1 kaps. 2 x na dan ili 2 kaps. odjednom, 3.nedelja: 1 kaps. 3 x na dan ili 2x: (1 kaps. + 2 kaps.).

Pakovanje: 150 kapsula.

 

 

Tiens Beauty Duo

Tiens Beauty Duo –  Lepa koža znak je zdravlja i blagostanja.

Ulje žutog noćurka bogato je gama-linolenskom kiselinom (GLA), omega-6 masnom kiselinom. GLA pomaže postići hormonalnu ravnotežu i ima protivupalni učinak na organizam. To čini ulje noćurka delotvornim u ublažavanju simptoma menopauze. Važna je i sposobnost ulja noćurka u ublažavanju upalnih stanja kože poput akni i ekcema.

 

Hlorela je alga poznata po svojoj sposobnosti pomlađivanja organizma i detoksikacije kože. Hlorela je jednosćelijska, zelena, visoko hranjiva slatkovodna alga. Bogat je izvor biljnih belančevina, vitamina i minerala. Zbog visokog sadržaja antioksidanata, ima antioksidacijska svojstva protiv slobodnih radikala i doprinosi detoksikaciji tela. Blagotvorno utiče na rad žučne kese , jetre i . Jača vitalnost i podržava odrambeni telesni sistem.

 

Nega kože antioksidansima iz zelenog čaja, posebno katehinima i EGCG (epigallocatechin galat, koji je najzastupljeniji katehinski spoj u čaju i jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa). Prehrana s antioksidansima odvija se zajedno s vitaminima i mineralima u proizvodu, naročito vitaminima E, C, biotinom, vitaminom B6, cinkom i bakrom. Ekstrakt zelenog čaja pomaže ojačati metabolizam i doprinosi oksidaciji masti, što pomaže u kontroli težine.

 

SASTAV Tiens Beauty Duo

Ulje noćurka – gama-linolenska kiselina 630 mg, 56.70 mg
Prah hlorele 200 mg
Vitamin C 80 mg
Vitamin E 12 mg
Ekstrakt zelenog čaja – polifenoli 10 mg, 4 mg
Cink 10 mg
Vitamin B6 1.4 mg
Bakar 1.0 mg
Neto sadržaj: 18,66 g (30 kapsula x 620 mg).

 

DUOCAP™ je jedinstvena tehnologija koja uključuje umetanje male kapsule u veću kapsulu napunjenu tekućinom. To omogućava brzo upijanje ulja noćurka, a hlorela i zeleni čaj su zaštićeni i pušteni kasnije.

Preporučena dnevna doza Tiens Beauty Duo:

uzimajte 2 kapsule dnevno Tiens Beauty Duo uz svoje dnevne obroke.

 

Kardi Forte

Najčistiji izvor omega-3 masnih kiselina, s dodatkom Ginka

Dodatak prehrani koji je čist i prirodan izvor omega-3 koji ne ostavlja neugodan zadah.
Krill kojeg koristimo za proizvodnju TIENS Kardi dolazi iz najčistijih antarktičkih voda na svetu.Antarktički kril je najčistiji izvor morske omege-3 u svetu.

Tiens Kardi Forte Najčistiji izvor omega-3 masnih kiselina, s dodatkom Ginka

Tiens Kardi i njegove prednosti:
Održava srce i kardiovaskularni sistem u dobrom stanju
Pomaže u održavanju odgovarajućeg LDL holesterola
Podstiče zdravlje i udobnost zglobova
Hrani ćelijske membrane, poboljšava rad mozga i kapacitet pamćenja
Podržava pravilno funkcioniranje nervnog sistema
Bogat antioksidansima

 

Što je Kril?

Kril su sićušni, polu-transparentni rakovi koji žive u nekim od okeana našeg planeta, prvenstveno na Antarktiku.

Kril se prikuplja kao izvor hrane od 1800-ih, verovatno čak i ranije u Japanu, gdje su cenjeni kao poseban specijalitet.

Danas je kril prepoznat kao novi i moćan izvor morskih omega-3 masnih kiselina koji nudi više zdravstvenih prednosti.

 

Što je Ginko?

Ginko biloba je vrsta drveta koje je poreklom iz Kine. Ono postoji milion godina, a može doživeti čak i preko 1000 godina.
Ginko biloba se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini u mnoge svrhe. Ova biljka je adaptogen, što znači da može pomoći eliminisati fizički i mentalni uticaj stresa. Ginko biloba je jedan od najčešće korištenih prirodnih lekova u svetu.

Čemu ulje krila?

Brža i lakša apsorpcija nego kod ribljeg ulja

Bez ribljeg zadaha i refluksa

100% prirodno

Najčistiji izvor morske omege-3 na svetu

Ulovljen na ekološki održiv način

Glavne komponente

Kril ulje

Jedinstvenost kril ulja je da se omega-masne kiseline osiguravaju u fosfolipidnom obliku. Fosfolipidi prave strukturnu osnovu ćelijskih membrana u našem telu. Ulje krila telo lako prepoznaje, ugrađuje i koristi.

Zbog toga niža doza ulja krila može dati bolje rezultate od tradicionalnog omega-3 ulja iz ribljih izvora.

Omega-3 iz ulja krila sadrži bogatu količinu astaksantinom koji je odličan izvor antioksidansa.

Astaksantin je crveni pigment koji se nalazi u krilu. To je vrlo moćan antioksidans koji može pomoći telu da se bori
protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali uzrokuju razne bolesti i ubrzavaju proces starenja.

Astaksantin je tako poznat kao agens protiv starenja.

Dve esencijalne masne kiseline u omega-3 uljima koja su presudna za naše zdravlje su DHA i EPA. Oni podstiču zdravlje srca, podržavaju imunološki istem i pridonose održavanju normalne vizije.

 

Amarant

Amarant je biljka bogata stanolima i sadržajem skvalena. Skvalen ima sposobnost smanjenja koncentracije visokog holesterola i triglicerida.

Semenke Amaranta, osim što sadrže vrijedne B-vitamine, bitne minerale poput kalcijuma, železa, kalijuma, cinka, bakra i mangana, takođe sadrže celovite proteine bogate esencijalnim aminokiselinama.

 

Pasji trn

Pasji trn je prirodno bogat izvor vitamina (15 puta više vitamina C od narandže), karotenoida i flavonoida.
Sadrži snažne antioksidante koji usporavaju proces starenja i poboljšavaju izgled kože.

Za pasji trn kažu da održava homeostazu holesterola i modulše krvni pritisak jer je to bogat izvor nezasićenih omega-7 i palmitoleinske kiseline. Takođe pomaže smanjiti loš LDL holesterol i povećati HDL dobar kolesterol u našim arterijama.

Tiensovom dobavljaču Kril ulja dodeljen je sertifikat Pomorskog saveza za doprinos očuvanju prirode i naučnim istraživanjima.

 

sr Serbian
X