FAQ

Lepota03-660x440

 

 

 

 

 

 

 

Stres usporava metabolizam  
Naš metabolizam je koktel različitih hormona. Kad su svi hormoni uravnoteženi, u organizmu sve radi kako treba. Probava i regulacija šećera funkcioniše onako kako je optimalno za zdravlje. No, hronični stres izaziva neuravnoteženost hormona i usporavanje metabolizma. Adrenalin i kortizol preplave telo u razdobljima stresa i uspore sposobnost tela da sagorijeva kalorije, masti i šećer.  

Stres uzrokuje “lažan” osećaj gladi  

Hormoni su takođe odgovorni i za signale gladi. Grelin je hormon odgovoran za osećaj gladi, a leptin hormon odgovoran za osećaj sitosti. Kad ste pod stresom, telo smanjuje nivo leptina i povećava nivo grelina. Zbog toga jedete više i ne osećate sitost. Rezultat je takav da u organizam unosite puno više kalorija nego što je potrebno, zbog čega se gojite.  

Zbog stresa imate potrebu za slatkim i masnim  
 
Hronični stres uzrokuje ne samo osećaj da ste stalno gladni, nego i izaziva žudnju za namirnicama koje obiluju masnoćama i šećerom. Stres izaziva intenzivne žudnje, zbog čega mnogi tada jedu više nezdrave hrane koja goji.  

Stres uzrokuje poremećaj nivoa šećera  
 
Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Kad ste pod hroničnim stresom, telo nije u stanju da reguliše insulin, što može prouzrokovati puno problema. Osim toga, pojačava se i želja za nezdravom hranom, namirnicama s više kalorija i masnoće. 

Stres podstiče abdominalne masnoće  

Visoki nivoi kortizola koje telo luči kad ste pod stresom mogu imati niz štetnih nuspojava. Jedna od njih je i skladištenje masti u predjelu trbuha.

Ako već duže vrijeme pokušavate bezuspešno da smršate, možda to ima veze sa stresom i možda je trenutak da prvo pokušate da smanjite količinu stresa u svom životu.

 

Savet: istraživanja pokazuju da je najzdravije gubiti pola do jednog kilograma nedeljno  jedući zdravu hranu umerenih porcija uz telesnu aktivnost; jedino je usvajanjem ovih navika moguće postići dugoročne i zdrave rezultate.

Savet: jedite sveže voće povrće,  žitarice, mlečne proizvode, nemasno meso, ribu, belu piletinu i zdrave masnoće,

Savet: probajte jesti manje količine hrane više puta dnevno; ukoliko niste fizički aktivni, odaberite hranu koja sadrži manje kalorija.

Savet: izbegavajte ogromne porcije i gazirana pića i umesto toga pijte nemasni jogurt ili vodu; sa menija odaberite salate, nemasno meso sa roštilja kao što su pileća prsa bez kože ili fileti a izbegavajte pržene krompiriće  visokokalorične prelive..

Savet: želite li pojesti nešto uveče, razmislite koliko kalorija ste iskonzumirali taj dan; ako niste puno, možete sebi priuštiti laganiju večeru; izbegavajte grickanje ispred televizora, jer se na taj način lakše prejedete obzirom da vam je pažnja usmerena na gledanje televizijskog programa.

Savet: dizanje tegova i ostale treninge snage najbolje je vežbati  dva do tri puta nedeljno, a uz te vežbe dobro je raditi i vežbe na traci za trčanje ili kardio I aerobic

Savet: konzumirajte male količine orašastih plodova

1365377016doktor-stres13